Blog Layout

Støymåling i boliger; hvorfor, hvordan, og hva?

Dag A. Aa. Loe • 30. juni 2024

Akustiske forhold som tilrettelegger for livskvalitet.

Ifølge Folkehelseinstituttet er i overkant av 2 millioner nordmenn utsatt for støy som er over anbefalt nivå der de bor. Trafikkstøy og støy fra næringsvirksomhet og industri er blant hoved-bidragsyterne til for høye støynivåer i boliger.


Langvarig eksponering for støy øker risikoen for søvnforstyrrelser og hjerte- og karsykdom, og alle som har opplevd vedvarende plagsom støy vet hvordan dette kan ha svært stor negativ påvirkning på livskvalitet – særlig dersom støyen finner sted i eller ved bolig.

Regelverk for lyd i boliger.

Lyd- og støyforhold i - og rundt - boliger omfattes av flere regelverk og offentlige veiledere. Dette inkluderer standard for lydforhold i bygninger (NS 8175), og retningslinjer for støy fra (blant annet) samferdsel og industri (T-1442).


Alder på bolig kan ha innvirkning på hvilke krav som er gjeldende, men det er ikke slik at eldre boliger automatisk faller utenfor regler for støybegrensning.

Hvem er ansvarlig for hva?

Det er dessverre ikke mulig å gi et standardsvar på hvem som står ansvarlig for overholdelse av standarder for lydforhold i en bolig. Men; dersom man mistenker at lydforholdene i eller rundt bolig ikke er i overenstemmelse med gjeldene krav eller anbefalinger, er veien frem til ansvarsavklaring i stor grad avhengig av dokumentasjon av de faktiske støyforholdene.

Hvorfor gjennomføre støymåling?

Støyplager er subjektive, mens regelverk og veiledere tar sikte på å være objektive. Objektiviteten inkluderer krav til måleutstyr og målemetode, i tillegg til krav til selve lydnivået.


Gjennom enkel dokumentasjon av støyforhold, som avklarer hvorvidt gjeldende krav og standarder er overholdt, samt potensielt sannsynliggjør årsaker til eventuelle overskridelser, kan man oppnå:


  1. Reduksjon av usikkerhet for alle involverte parter, som ellers i seg selv kan være en belastning og kilde til konflikt.
  2. Mulighet for å avklare ansvarliggjøring.
  3. Potensiell reduksjon av økonomisk risiko og konfliktnivå i videre prosess.
  4. Mulighet til å planlegge tiltak.

Hvordan gjennomføre støymåling, og hva får man ut av det?

Særlig for privatpersoner eller mindre foretak kan det være vanskelig å vite hvor man skal begynne når man står overfor et støyproblem. Det finnes flere gode alternativer for gjennomføring av, eller hjelp til selv å gjennomføre, innledende eller orienterende målinger til en rimelig pris. Et eksempel på dette er Norsk forening mot støy (Støyforeningen).


Et annet alternativ er å selv kjøpe eller leie støymåler (også delvis mulig gjennom Støyforeningen), eller benytte smarttelefon med programvare for audio-analyse, eksempelvis AudioTools av Studio Six Digital (kun for iOS - undertegnede har lite erfaring med Android).  Dersom man får kalibrert slikt utstyr kan det fungere bra for å gi en pekepinn på lydnivå. Støyforeningen har også en egen "how-to" på sine sider som tar for seg metode (undertegnede har ikke lest gjennom denne i detalj og gir ingen garantier for at informasjonen som oppgis er korrekt).


Felles for de overfor nevnte fremgangsmåtene er at inngangsprisen er lav, men samtidig at man kan støte på begrensninger hva gjelder anvendbarhet av resultatet. Eksempelvis:


***


Krav til eller forventning om Klasse 1 måleutstyr:

Det eksisterer et større antall standarder for lydmålere, og denne teksten skal ikke ta for seg alle disse. Men; generelt og litt forenklet kan man si at Klasse 1 lydmåler i henhold til IEC 61672 er kravet for at en lydmåling skal regnes for å være pålitelig. Dette kommer både fra relevante standarder for målemetode, og fra praksis i industrien. Klasse 1 måleutstyr for lyd er kostbart både i innkjøp og vedlikehold. Sertifiseringen av at måleutstyret overholder krav er gyldig kun for en begrenset periode - og dette gjelder både lydmåler og tilhørende kalibrator. (For ordens skyld spesifiseres det her at Støyforeningen i følge sine nettsider har en Klasse 1 lydmåler som kan leies av medlemmer. Om sertifiseringen av denne holdes oppdatert vites ikke.)


Tilgang til, og forståelse av, relevante gjeldende standarder:

Flere standarder/veiledere som er relevante for krav til støy i eller rundt bolig er nevnt innledningsvis. Disse viser typisk også videre til standarder som definerer målemetoder og lignende. Tilgang til disse standardene er kostbart, og tilstrekkelig oversikt over hva som faktisk er gjeldende krav og aksepterte metoder krever faglig grunnkompetanse og tid.


Krav til eller forventning om kompetanse og uavhengighet:

Ofte henger behov for støymåling sammen med behov for avklaring av ansvar. Dette fordrer gjerne at støymålinger med tilhørende analyse og konkludering foretas av en uavhengig og kompetent leverandør. Dette inkluderer blant annet de to foregående punktene om måleutstyr og standarder, og at den som utfører og/eller kontrollerer arbeidet har utdanning som sivilingeniør/mastergrad med spesialisering innen akustikk ("Akustiker").


Mulighet for å gå videre til prosjektering/tiltak:

Dersom man har gjennomført støymåling, med de kostnadene det medfører, men uten å velge en leverandør som har kompetanse og kapasitet til å bidra videre med tiltak/prosjektering, så risikerer man dobbeltkostnader hvis det viser seg at dette er et behov. Kostnadene kan eksempelvis dukke opp enten i form av behov for å gjøre målinger på nytt (for å ha tilgang på de faktiske måledataene, eller for å ha måledata man stoler på), eller i form av oppstartskostnader når en ny aktør må sette seg inn i saken.


***


I andre enden av skalaen hva gjelder inngangspris finner man de større rådgivende ingeniørselskapene med akustikk-kompetanse (eksempelvis Multiconsult, Sweco, Brekke & Strand, eller Asplan Viak, for å nevne noen). Hos disse leverandørene får du gjennomført høy kompetanse, og på grunn av deres størrelse og faglige bredde er de unikt forberedt til å håndtere omfattende og komplekse prosjekter. Samtidig kan det, for de største aktørene, være utfordrende å håndtere de minste oppdragene på en kostnadseffektiv måte - og noen ønsker ikke oppdrag overhode under en viss størrelse.


Som følge av bredden av scenarier hvor et behov for støymåling i eller ved bolig kan dukke opp, kan det være lurt å tenke over nettopp hva man trenger å få ut av det, noe denne teksten dessverre ikke kan svare på for deg.

Hvorfor Loe Akustikk?

Når det gjelder støyplager der folk bor, tar Loe Akustikk som utgangspunkt at:


  • Det overveldende flertallet av de som plages av støy har ingenting med bygge- eller eiendomsbransjen å gjøre.
  • For de aller fleste av disse er ikke innleie av en sivilingeniør (Akustiker) daglig kost, og det er viktig at tid (og dermed penger) brukes riktig.
  • Før målinger er gjort kan det være vanskelig å vite hva man egentlig har behov for:


Trenger man eksempelvis en omfattende og formell (og dermed dyr) støyrapport som sier at du bør la saken ligge, eller holder det med anbefalingen per epost? Var det riktig å gå for en stor aktør med høy inngangspris dersom det viser seg at ingen oppfølging blir nødvendig? Hvor mye sparte du på å velge billigste løsning på kort sikt men alle steg måtte gjøres flere ganger?


Det er derfor viktig å gjennomføre støymålingsoppdrag på en måte som 1) ikke pådrar kostnader før det er nødvendig, og; 2) tillater å gå effektivt videre med eksempelvis formell rapportering, prosjektering, eller lignende - dersom dette viser seg å være nødvendig.


Dette forsøker vi å kunne levere gjennom å tilby "bare bones"-pakker av blant annet støymålinger, hvor øvrige steg kommer som valgfrie trappetrinn/opsjoner, og som (delvis) kan velges etter at støynivået er avklart. I tillegg samarbeider Loe Akustikk tett med flere andre akustikere, inkludert blant de større aktørene, og vi kan dermed effektivt ta oppdrag videre inn i prosjektering, selv om omfang og kompleksitet vokser.



Loe Akustikk skal levere god faglig kvalitet,

med fokus på løsninger som fungerer godt for deg som kunde.



Se vår oversikt over priser og oppdragsmetode for mer informasjon.

Share by: